- این موضوع 12 پاسخ، 5 کاربر را دارد و آخرین بار در 11 سال، 8 ماه پیش بدست ناشناس بهروزرسانی شده است.
- نویسندهنوشتهها
- 1391-12-14 در 11:41 ق.ظ #2808sparkمشارکت کننده
اطلاعات فنی
سیستم ساختمانهای چوبی سبک یکی از روش های ساخت با امتیازات سازه ای و زیست محیطی ویژه می باشد. پژوهش های بسیاری در رابطه با اثرات زیست محیطی سازه¬ های چوبی توسط موسسه تحقیقات پایداری مواد و مصالح در کشور کانادا انجام شده است که نتیجه برتری چوب را نسبت به فولاد و بتن در مواردی چون عمر مفید مصالح، تولید، قابلیت کاربرد در محل احداث و ضایعات نشان داده است. علاوه بر امتیازات زیست محیطی ، ایمنی و سبک بودن سازه های چوبی در مواجه با زلزله عملکرد خوبی داشته است. ساخت و ساز ساختمانهای چوبی نوین در کشور امریکا در دهه 1840 آغاز شده است و تکامل این سیستم در کشور سوئد بگونه ساخت طبقه ای (Platform Framing) انجام گرفت و در دهه 1920 به کشور انگلستان و کشورهای دیگرگسترش پیدا کرده است.
سیستم ساختمانی قاب سبک چوبی یکی از پیچیده ترین سیستمهای ساختمانی است که تنها شامل اجرای درست سازه چوبی از نظر مقاومتی نمیشود بلکه رعایت همه اصول فیزیک ساختمان برای کارکرد آن ضروری است. در این سیستم محافظت سازه چوبی از عوامل مخرب محیط از قبیل رطوبت، قارچ ها، حشراتی که از چوب تغذیه میکنند، میکرو اورگانیزم ها، حرارت زیاد و آتش سوزی ضروری می باشد. شالوده این سیستم ساختمانی علاوه بر تحمل بار سبک سازه چوبی باید از نفوظ آب، رطوبت و حشرات به داخل سازه چوبی به نحو بسیار موثری جلوگیری به عمل آورد. طراحی و ساخت سیستم ساختمانی چوبی بر طبق استاندارد ها و آیین نامه های زیر می باشند:
• International Building Code-IBC 2006
• Minimum Design Loads for Building and other Structures (ASCE7-2005)
• National Design Specification for Wood Construction 2005,( NDS Code)
• National Design Specification Supplement 2005, ( NDS-S
ساختمانهای چوبی کاربرد و شناخت وسیعی در کشور های امریکا ، ژاپن ، کنادا و اروپا دارد. بطور کلی این سیستم بعلت سبک بودن در مناطق زلزله خیز بهترین سیستم ساختمانی به حساب می آید. موسسات و ارگانهای مهمی که در رابطه با سیستم ساختمانی چوبی می توان نام برد، به قرار ذیل می باشند :
• American Institute of Timber Construction, AITC
http://www.aitc.org
• American Forest and Paper Association, AF & PA
http://www.awc.org
• APA- The Engineered Wood Association
http://www.apawood.org
• American Lumber Standard Committee, ALSC
http://www.alsc.org
• International Codes Council, ICC (IBC Code)
http://www.iccsafe.org
• National Frame Builders Association, NFBA
http://www.postframe.org
• Canadian Wood Council, CWC
http://www.cwc.ca
سیستم سازه¬ای ساختمانهای چوبی در بیشتر کشور های دنیا در مناطق زلزله خیز برای ساخت ساختمانهای مسکونی و با ارتفاع معمولی استفاده می شوند. در کشور امریکا بیش از 80 درصد ساختمانها از سیستم چوبی ساخته شده اند.ساختار خانه های چوبی
سیستم سازه¬ای ساختمانهای چوبی از مقاطع چوبی مختلفی ساخته میشوند. این نوع ساختمان جزء سازههای سبك شناخته شده است. در این نوع سیستم سازهای، مقاطع چوبی چهار تراش با قرارگیری در فواصل حدود 40 سانتیمتری و اتصال تختههای چند لایه چوبی و تخته های گچی (گچ برگ) بر روی آنها تشكیل یكسری دیوارهای باربر و برشی را میدهند.
سیستم خانه های سبک چوبی یک سیستم مدوله شده است که پنلهای دیوار و کف ها در کارخانه ساخته می شوند. در صورت امکان کلیه مسیر های عبور تاسیسات برقی و مکانیکی در کارخانه پیش بینی و تعبیه می شوند. سیستم ساختمانی اسکلتهای چوبی سبک بوده و در زمان کمی بر پا می شوند.اجزاء اصلی تشکیل دهنده سیستم چوبی به شرح ذیل می باشد:
• فونداسیون (شالوده)
خانه های چوبی بسیار سبک هستند بگونه ای بعلت سبک بودن سقف و کفها ( وزن متوسط در هر طبقه بین 50 الی 80 کیلو گرم بر متر مربع ) ، نیروی وارد بر شالوده نواری بسیار کم می باشد. از این روی در ساختمانهای متعارف با اسکلت چوبی نیاز به فونداسیونهایی مانند خانه های سنگین وجود ندارد و فونداسیون این ساختمانها اغلب در ابعاد حداقل می باشد.. در صورت آماده سازی مناسب و تراکم 90% خاک زیرین ساختمان چوبی ، نشست چندانی در زمین زیر ساختمان اتفاق نمی افتد و در نتیجه انتظار نشست چندانی در زمین زیر ساختمان نمیرود. امروزه متداول ترین فونداسیون ها برای خانه های چوبی سه گونه میباشند، دال بتنی (شالوده گسترده) یا اسلب (Slab on Grade)، گربه رو (Crawl Space) و فونداسیون دارای زیر زمین (Basement).
در هر سه نوع فونداسیون، شناژهای نواری که زیر دیوارهای باربر وبرشی قرار میگیرند. شناژ های نواری مناسبترین فونداسیون در این نوع سیستم ساختمانی میباشد و همچنین در صورت نیاز می توان از شناژهای تکی نیز استفاده نمود. طراحی فونداسیونها بر اساس نیروی ثقلی وارده و مقاومت خاک انجام میشود.• فونداسیون گسترده کف بتنی، اسلب (Slab on Grade)
در این نوع فونداسیون که تمامی وزن ساختمان بر روی آن قرار گرفته و در عین حال کف ساختمان را نیز تشکیل میدهد. امروزه متداول ترین نوع شالوده برای خانه های چوبی میباشد. این شالوده در عین حال ساده ترین و ارزان ترین روش پی ریزی برای سیستم خانه های چوبی میباشد. ساختمان با قاب سبک چوبی بر روی سکویی یکپارچه بتنی که بطور معمول با شبکه ای از میل گرد عاج دار آهنی مسلح شده است قرار میگیرد. زیر دیوارهای باربر و برشی شنازهای نواری وجود دارد.• فونداسیون با زیر زمین
شالوده دارای زیر زمین یکی از قدیمی ترین روش های پی ریزی است و از نظر نحوه استفاده بر دو نوع میباشد، شالوده با زیر زمین بسته که بطور کامل در خاک قرار گرفته و تنها از داخل ساختمان بدان راه باشد و شالوده با زیرزمین باز که دست کم یک ضلع آنرا خاک احاطه نکرده و به حیاط و یا به بیرون نیز راه داشته باشد. شالوده دومی برای زمین های شیب دار مناسب تر است. از آنجا که دیوار زیرزمین در مجاورت خاک قرارگرفته و پیوسته در خطر نفوذ آب و رطوبت قرار دارد، باید سطح خارجی دیوار عایق رطوبتی شده و پیرامون ساختمان کمی پایین تر از کف زیرزمین زه کشی شود. در مجاورت دیوار خارجی زیرزمین باید برای تخلیه بهتر آب، شن ریخته شود و در حدود 1.5 متر پیرامون ساختمان و در روی زمین با سیمان ویا لایه ای غیر قابل نفوذ در برابر آب و با شیب به خارج ساختمان پوشانده شود. دیوارهای زیرزمین بطور معمول از بتن و یا مصالح غیر آلی دیگر مانند بلوک سیمانی، آجر، بتن گازی و غیره ساخته میشود.• دیوارهای خارجی :
دیوارهای باربر خارجی به تنهایی و گاهی به همراه دیوارهای باربر داخلی سازه باربر ساختمان چوبی را تشکیل میدهند. این دیوارها با قرار گرفتن وادارهای چهار تراش چوبی با فاصله معین از یکدیگر و به صورت قاب ساخته شده و بر روی پی بتنی ساختمان قرار میگیرند و با پیچای مهاری (Anchor Bolts) به فونداسیون متصل می شوند. برای ساختمانهای کم ارتفاع ابعاد این وادارها بطور معمول 4.5 در 10 سانتیمتر است که با فاصله مرکزی 40 سانتیمتر از یکدیگر قرار میگیرند. روی این قابها را از داخل با گچ برگ (ورق گچی) و از خارج با تخته های چندلا میپوشانند. نمای ساختمان میتواند نمای نیم آجر، لمبه چوبی و سمنت بوردهای افقی و سیمان بر روی شبکه فلزی، ورقهای فلزی، ورقهای پلیمری و یا هر محصول ساختمانی مناسب دیگری باشد. بین وادارها چوبی را با یک عایق حرارتی مناسب از قبیل پشم سنگ ، پشم شیشه یا پلی یورتان پر میکنند. بارهای ثقلی وارده به ساختمان از طریق این دیوارهای باربر، متشكل از وادارهای چوبی با مقطع چهارتراش به اصطلاح 4×2 (4.5cmx9cm) و یا 6×2 (4.5cmx15cm)، تیر دوبل بالای دیوار(Top Plate) و تیر زیرین دیوار(Sill Plate) به کف های چوبی و فونداسیون منتقل میگردد. دیوارهای باربری كه بااستفاده از تخته های چوبی چند لا، Plywood و یا OSB پوشش داده میشوند، نقش دیوارهای برشی را نیز در این نوع سازهها ایفا مینمایند. به لحاظ سیستم باربر جانبی، دیوارهای برشی تعبیه شده در بخشهای مختلف ساختمان (به خصوص دیوارهای جدار بیرونی ساختمان)، نقش جذب نیروی برشی جانبی وارده به ساختمان و انتقال آن به فونداسیون را دارا میباشند.• سیستم کف-سقف
تیرهای سقف بگونه ای ساده بر روی دیوارهای باربر خارجی و یا داخلی با میخ، پیچ و اتصالات فلزی دوخته میشوند. سازه جداکننده طبقهها تشکیل شده است از تیرهای چهار تراش چوبی که با فاصله معینی که بطور معمول 40 سانتیمتر است قاببندی میشود. در قاببندی سقف در مواقع نیاز میتوان از تیر های خرپای چوبی استفاده کرد. سقف بوسیله تختههای چند لای(18 میلیمتر) بوسیله میخ به تیرها در فواصل معینی متصل شده و آن را میپوشانند و بر روی آن کفپوش مناسبی قرار میدهند.نما و نازک کاری
در سیستم خانه های سبک چوبی، قابلیت اجرای بیشتر نماهای متداول وجود دارد. در این سیستم میتوان از انواع ورقهای چوبی، سیمانی، فلزی، پلیمری و یا حتی نماهای بنایی مانند آجر یا سنگ استفاده کرد. در صورت اجرای نمای خارجی با مصالح و فراوردههای بنایی، باید نما را بوسیله بستهای فولادی و یا آهن گالوانیزه به سازه چوبی متصل کرد. این عمل برای انتقال نیروهای جانبی مانند باد به سازه چوبی است.
• نما :
نمای سیستم قاب سبک چوبی، از مصالح متنوع و گوناگونی میتواند تشکیل شود. صفحات تخته سیمانی و تخته چندلا، جزو متداولترین مصالح نمای سیستم میباشند، که مستقیماً با میخ و پیچ به اِستادها متصل میشوند. بعنوان نما همچنین میتوان از نیم آجر خود ایستا، شبکه فولادی با سیمان پاششی بر روی آن، ورق های پلیمری و یا فولادی استفاده کرد. در صورتی که از نمای آجری استفاده شود باید برای انتقال نیروی باد، با بست هایی دیوار آجری را به سازه چوبی متصل کرد.• پوشش داخلی :
بعد از اجرای تاسیسات مکانیکی و الکتریکی و نصب عایق های حرارتی و رطوبتی ، سطح داخلی ساختمان با گچ برگ پوشانده می شود که بستر مناسبی را برای رنگ آمیزی ، بلکا ، کاغذ دیواری ، پنل های دکوراتیو و … فراهم می کند .• کاشی کاری :
در سرویس ها و جاهایی که نیاز به کاشی کاری دارد بعد از نصب گچ برگ مقاوم در برابر رطوبت (MR ) سطوح مورد نظر با دقت بالا عایق کاری می شود و سپس انواع کاشی ( با چسب یا ملات ) سطح نهایی را می پوشانند.• سرامیک – پارکت :
عایق های صوتی با زیر سازی مناسب در کف طبقات اجرا می شود سپس کف ها می تواند با سرامیک یا پارکت پوشیده شود• بام پوش :
پوشش نهایی سقف از اجزای بسیار مهمی است که در انتخاب آن باید دقت کافی به عمل آید. سبک بودن ، طول عمر ، امکان مرمت یا بازسازی ، زیبایی و … از جمله نکاتی است که باید به آن توجه نمود. در مناطقی که دمای هوا زیر صفر نمی رود می توان از کاغذ های قیر اندودی که تحت پرس قرار گرفته اند استفاده کرد.و در مناطقی با دمای بسیار بالا یا بسیار پایین بهتر است از مصالح دیگر مانند ورق گالوانیزه با سنگ دانه یا ورق آلوزینگ با سنگ دانه استفاده کرد.
1391-12-15 در 2:34 ق.ظ #3201eskandariمشارکت کنندهموضوع خوب است
لینک؟
1391-12-16 در 1:25 ب.ظ #3205sparkمشارکت کنندهeskandari wrote:موضوع خوب استلینک؟
1392-02-17 در 5:18 ب.ظ #3284ناشناسمیهمانبا سلام
تعداد طبقات مجاز در این روش چند طبقه و با ارتفاعی میباشد؟
برای مبارزه از حمله موریانه چه فکری شده است؟
مدت زمان عمر این ساختمان چند سال است و ایل چوبها نیاز به نگهداری دارند ؟
نوع چوب مصرفی چیست ایا در ایران این چوب موجود است؟
نحوه اتصالات در اجرا چگونه است؟ با تشکر1392-02-21 در 12:37 ب.ظ #3301sparkمشارکت کنندهپاسخ سوال اول :
این نوع ساختمانها جزء سازههای سبك شناخته شده است و وزن تقریبی هر طبقه بین 50 تا 80 کیلوگرم می باشد ، از نظر وزنی محدودییتی برای ارتفاع وجود ندارد چندین برج يازده طبقه اي چوبي، در چند سال گذشته، در شهرك چوبي “ليمنولوگ” واقع در كشور سوئد ساخته شدهاند ، اما در ایران این سیستم ساختمانی تا 4 طبقه اجرا شده .پاسخ سوال دوم :
برای حفاظت چوب در برابر قارچها و نفوذ حشراتی مانند موریانه که از آن تغذیه میکنند، آن را با مواد شیمیایی گوناگون مقاوم میسازند. نحوه اعمال مواد محافظتکننده بر دو گونه اشباع عمقی و آغشتگی سطحی تقسیم میشود. در آغشتگی سطحی، چوب را در محلول ماده محافظتکننده فرو میبرند، با قلم مو بر روی آن پخش میکنند و یا با پمپ میپاشند. در این روش ماده محافظتکننده بر روی سطح چوب باقی مانده و یا یکی دو میلیمتر به داخل آن نفوذ میکند. برای ایجاد مقاومت پایدار روش اشباع عمقی بکار گرفته میشود. در این روش چوب را داخل استوانهای بسته قرار داده و مواد شیمیایی را تحت خلاء و فشار، به داخل آن وارد میکنند. مواد شیمیایی مناسب میتوانند چوب را برای مدت بسیار زیادی در برابر حمله موریانه، حشرات موذی و پوسیدگی ناشی از فعالیت قارچها حفاظت کنند. علاوه بر حفاظت شیمیایی، از روشهای گوناگون حفاظت فیزیکی برای جلوگیری از نفوذ حشرات بداخل ساختمان استفاده میشود که مهمترین آنها در استانداردهای ساختمانی کشور استرالیا آمده است.پاسخ سوال سوم :
چوب مادهای آلی است با نگهداری درست و رعایت اصول طراحی و اجرایی سیستم خانههای چوبی، میتوان برای آن عمری بسیار طولانی در نظر گرفت. برای مثال، چوب کشتیهای جنگی با کهنگی بیش از 2000 سال که در سواحل یونان به دست آمده، سازه چوبی ساختمانهای 700 ساله سوئدی و کلیساهای چوبی 980 ساله نروژی هنوز کامل و بدون عیب پابرجا ماندهاند.
اگر بتوان یکی از سه عامل رطوبت، حرارت و اکسیژن را از سازه چوبی به دور نگاه داشت، میتوان از فساد و تجزیه آن جلوگیری بهعمل آورد.
مقاومت و مدول الاستیسیته چوبهایی که به خوبی درون ساختمان محفوظ ماندهاند، بین ده تا بیست درصد از چوبهای تازه با چگالی و نوع یکسان بیشتر است. درصد جذب آب چوب کهنه و تغییرات ابعادی آن در هنگام جذب آب و در مجموع تأثیرپذیری آن در برابر عوامل محیط، از چوب نو کمتر است. خزش تحت تأثیر بار و تغییرات رطوبتی هوا، در چوب کهنه به مراتب کمتر از چوب نو است. تغییر شیمیایی مواد در پوسته سلولهای چوب به مرور زمان باعث مقاومت و استحکام بیشتر چوب در برابر عوامل محیط میشود. بهطور کلی، میتوان گفت که در صورت رعایت اصول سیستم خانههای چوبی، و آگاهی از نحوه برخورد چوب با عوامل محیط، میتوان عمر مفید ساختمانهای این سیستم را بیگمان به بیش از صد سال رسانید، ولی در صورت سهل انگاری و یا عدم رعایت این اصول، ساختمانهای چوبی به شدت آسیبپذیر خواهند بود.پاسخ سوال چهارم :
در احداث ساختمانهای چوبی اعم از مسکونی یا تجاری بیشتر از گونه های درختان سوزنی برگ استفاده میشود.
در محاسبات سازه ای مقاطع چهارتراش چوبی چوب های نراد ، نوئل ، اسپیروس و یا پاین و یا هر نوع گونه سوزنی چوبی که با مشخصات این چند گونه ساختمانی مطابقت داشته باشند ، می توان استفاده نمود.پاسخ سوال پنجم :
طراحی و اجرای صحیح اتصلات اهمیت زیادی در رفتار ساختمانهای چوبی دارد. اتصال ها مسیر عبور نیروهای ثقلی و جانبی و تمامیت سازه را تأمین می کنند. درساختمانهای چوبی برای اتصال اجزای گوناگون ساختمانی از انواع اتصالات فلزی و چوبی استفاده میشود. اتصالات بگونه ای متداول از نوع اتصالات خشک هستند، که بهصورت پیچ و مهره، پیچ چوب ساده، میخ ساده و یا میخ شلیکی، نبشی ها و اتصالات فلزی در اشکال بسیار متنوع، ورق های آهن گالوانیزه سوراخ دار و یا میخ دار اجرا میشوند.
برای اتصال های خرپایی و همچنین اتصال تیرها در جهت طولی به یکدیگر از ورق گالوانیزه میخ دار استفاده میشود.
ضرایب تنظیم :
چندین ضریب که در مقاومت اتصالات موثر می باشد عبارتند از:
• CM – ضریب رطوبت محیط
• CD – ضریب مدت اعمال نیرو
• Ct – ضریب مدت اعمال نیرو
• Cg – ضریب اثر گروهی
• C∆ – ضریب هندسی
• Ceg – ضریب مقطع عرضی
• Cdi – ضریب دیافراگم1392-02-23 در 1:17 ب.ظ #3296eliمشارکت کنندهبا سلام و تشکر از ارائه خوبتون برای جلوگیری از پوسیدگی چوب آن را با چه موادی پوشش می دهند؟
سرعت اجرا در این ساخت وساز چقدر می باشد؟1392-02-25 در 1:22 ب.ظ #3321sparkمشارکت کنندهپاسخ سوال اول :
چوب ماده ای آلی است و گرایش دارد که بر طبق قوانین طبیعت به اجزای تشکیل دهنده خود تجزیه شود، نگهداری درست و رعایت اصول میتواند عمری طولانی را برای این ساختمان ها داشته باشیم. اگر بتوان تنها یکی از سه عامل رطوبت، حرارت و یا اکسیژن را از سازه چوبی حتی الامکان بدور نگاه داشت، از فساد و تجزیه آن جلوگیری به عمل آورد. بطور کلی میتوان گفت که در صورت رعایت اصول سیستم خانه های چوبی و آگاهی از نحوه برخورد چوب با عوامل محیطی، میتوان عمر مفید ساختمانهای این سیستم را بی گمان به بیش از صد سال رسانید . براي افزايش عمر مفيد چوب ها و مقاوم كردن آن ها در برابر پوسيدگي و هجوم حشرات ، حفاظت شيميايي چوب است كه عبارت از آغشته كردن و اشباع چوب با مواد شيميايي است . اگر مواد شيميايي مانند كرئوزوت (از تقطير زغال سنگ يا چوب به دست مي آيد) و مواد مناسب ديگر را تا عمق لازم در چوب وارد كنيم ، عمر مفيد چوب را 5 تا 10 برابر افزايش داده ايم .پاسخ سوال دوم :
با توجه به اینکه قطعات این ساختمانها شامل جداره ها ، کف ها و سقفها به صورت پیش ساخته می باشد و حتی جانمایی تاسیسات هم در کارخانه انجام می شود و در محل اجرا پس از اجرای شالوده بتنی فقط مونتاژ و نصب انجام می شود و به گفته دوستانی که در اجرای این نوع سازه ها حضور داشتند ، حدود 2 الی 3 ماه این سازه بنا شده و قابل بهره برداری است.1392-02-29 در 1:56 ب.ظ #3345sparkمشارکت کنندهسازه FHT و زلزله
زمینلرزههای فراوانی که در گوشه و کنار جهان به وقوع پیوسته است، نشان داده اند که خانههای با اسکلت چوبی مقاومت بسیار زیادی در برابر زمینلرزه دارند. در کشور امریکا ، ایالت کالیفرنیا یکی از ایالاتی با شرایط زلزله خیزی خیلی زیاد ، مساحت مدارس عمومی بیش از چهارصد میلیون متر مربع است که بیش از هشتاد درصد آنها دارای اسکلت چوبی هستند. در زمینلرزه نورتریج که در سال 1994 به وقوع پیوست هیچ کدام از سازههای چوبی این مدارس دچار آسیب جدی نگردیدند. تخریب جدی تنها در میان اجزای غیر چوبی این ساختمانها بوقوع پیوست. تحقیقات و بررسی هایی که پس از زلزله نورتریج توسط دپارتمان توسعه ساختمان و شهرسازی امریکا انجام شده است، نشان میدهد که اکثر ساختمانهای چوبی مسکونی از نوع “Type V” در زلزله خوب عمل کرده اند و بیشتر آسیب ها در ساختمانهایی بوده است که طبقه زیرین از نوع طبقه نرم (Soft Story) بوده است. آسیب دیوارهای چوبی حدود 2 درصد و سقفها 1 درصد بوده است . رجوع شود به مقاله : “Assessment of Damage to Resintial Buildings Caused by Northridge Earthquake” by US. Department of Housing and Urban Development.
در سال 2002 دولت ایالتی کالیفرنیا تصمیم گرفت که در ساخت ساختمانهای بتنی و آجری مدارس کالیفرنیا تجدیدنظر بعمل آورد زیرا که ساختمانهای با اسکلت چوبی بهترین مقاومت را در برابر زلزله از خود نشان داده بودند. در بسیاری از خانه های چوبی پی بتنی نتوانسته است در برابر زمین لرزه مقاومت نماید ولی سازه چوبی بدون آسیب زیاد پابرجا مانده است.
در زمین لرزه هوگوکن نامبو که در سال 1995 در کوبه ژاپن بوقوع پیوست 6800 کشته از خود برجای گذاشت که همگی در خانه های بدون سازه چوبی بودند. زمین لرزه های دیگری که در کشور ایالات متحده امریکا بوقوع پیوسته است آمار مشابهی بدست میدهند.
یک اصل بسیار مهم در این سیستم ساختمانی یک پارچگی سازه آن است. همه دیوارها، سقف ها، سقف خارجی، شالوده و دیگر اجزای تشکیل دهنده سازه ساختمان باید بدرستی و با دقت بسیار همانند جعبه ای یک پارچه به یکدیگر دوخته شوند. نیروی منتقل شده از سقف به شالوده باید بگونه ای خطی باشد و از ممان چرخشی تا آنجا که امکان دارد اجتناب کرد.
از مهمترین مزایای سازههای چوبی مقاومت بالای آنها در برابر انواع بلایای طبیعی (سیل، زلزله و آتشسوزی) است. ضریب میرایی بالای چوب آن را مناسبترین نوع مصالح برای طراحی سازههای مقاوم در برابر زلزله میداند و نیز از اصول کلی مقاومسازی سازهها در برابر زلزله کاهش بار مرده ساختمان است که این امر در صورتی که سازه چوبی باشد در قیاس با سازههای دیگر (فولاد و بتن) به طور متوسط هفت برابر سبکتر خواهد شد.
طبق آیین نامه IBC2006 و ASCE7-05 عوامل موثر در تعیین نیروی زلزله:
• ارتفاع و طبقات ساختمان
• استحکام و پیوستگی عضوهای افقی مانند دیافراگم کفها، سقف
• استحکام دیوارها و هدایت لرزه ای آنها
• اتصالات داخلی و یکپاچگی تمام اعضای سیستم قاب سبک چوبی
• وزن وسبکی ساختمان چوبی
• رده مصرف سکونت در ساختمان (Occupancy Category) – IBC2006-Table 1604.5
• اهمیت ساختمان ) (Importance factor, I – ASCE7-05 Table11.5-1
• شتاب مبنای طیفی) (Mapped acceleration parameters, S1 and Ss- IBC2006-1613.5
• نوع زمین (Site class) – IBC2006- 1613.5.5.1 & Table 1613.5.2
• ضرایب سایت (Site coefficient, Fa and Fv)- IBC- Table 1613.5.3(1)&(2)
• رده بندی طراحی زلزله (Seismic Design Category, SDC) – IBC2006- 1613.5.6
• نوع سیستم مقاوم در برابر زلزله (Load Force Resisting System, LFRS) – ASCE7-05 –12.2.1
• ضریب رفتار ساختمان (Response modification coefficient, R) – ASCE7-05- Table12.2.1
• زمان تناوب اصلی نوسان ساختمان (Fundamental period of the structure) – ASCE7-05 ,12.8.2
• نحوه توزیع نیرو در ارتفاع ساختمان – ASCE705- Section 12.8.3
عواملی که در ساختار سیستم ساختمان سبک چوبی به گونه ای موثر باعث مقاومت آن در هنگام زمین لرزه میشود:
• استحکام قاب دیوارها و هدایت لرزهای آنها
• استحکام و پیوستگی عضوهای افقی مانند کف، سقف، بام وخرپاها
• اتصال داخلی و یک پارچگی تمام اعضای سیستم قاب سبک چوبی
• سبکی ساختمان چوبی1392-02-29 در 1:58 ب.ظ #3346sparkمشارکت کنندهمقاومت خانه های چوبی FHT در برابر آتش سوزی
تمهیدات ایمنی :
• چوب به صورت محافظت نشده (اکسپوز) در ساختمان های چوبی به کار برده نشده مگر در مواردی که جهت زیبایی در پوشش داخلی استفاده شود که در این صورت بر اساس مبحث 3 بخش 23 IBC، از چوب عمل آوری شده با مواد کند سوز استفاده می شود.
• رعایت مبحث سوم مقررات ملی ساختمان ایران ، حفاظت ساختمان ها در برابر حریق.
• رعایت بخش9 و5و7 IBC ، روش های محافظت در برابر آتش و بخش 23 خانه های چوبی.
• استفاده از هشدار دهنده های آتش ، دیوارهای نسوز جداکننده آتش و تدابیر اجرایی مندرج در IBC برای جلوگیری از وقوع حریق و انتقال آن بین اطاقها و اعضاء ساختمان و از طرف دیگر بین ساختمانهای مجاور.
درجات مقاومت در برابر آتش :
اگر حرارت و زمان آتش سوزی و دسترسی به اکسیژن هوا به اندازه کافی باشد، چوب در حدود 200 درجه سانتی گراد آتش می گیرد. برای مشتعل شدن تحت تاثیر مستقیم آتش ،چوب به درجه حرارتی بین 300-400 درجه سانتیگراد نیاز دارد. اگر چوب را تحت تاثیر تشعشع حرارتی قرار دهیم و حرارت آنرا بالا ببریم به حرارت بیشتری در حدود 500-600 درجه سانتی گرد نیازمندیم تا بتوانیم آن را شعله ور کنیم. شعله ور شدن و سوختن چوب به گونه ای کنترل شده با سرعتی ثابت انجام می گیرد.
لذا در بسیاری از موارد کاربرد تنها یک لایه تخته گچی بسیاری از الزامات حریق را تامین می کند. برای مقاومت بیشتر در برابر آتش از نوع مقاوم حریق تخته های گچی با رنگ قرمز مشخص می شوند و دارای افزودنی هایی می باشد که مقاومت آن را در برابر آتش افزایش می دهند. تخته گچی عادی به علت ترک خوردن تنها می تواند در مراحل اولیه آتش سوزی وظیفه محافظت در برابر حریق را انجام دهد اما تخته های مقاوم در برابر آتش به علت دارا بودن الیاف و افزدونیها یکپارچگی بیشتری در دمای بالا دارند.
تخته گچی مقاوم در برابر آتش باید بتواند حداقل یک ساعت مقاومت داشته باشد.
این تخته های گچی با ضخامت های گوناگون به همراه تخته های چوبی در ساختارهای گوناگون دیوار ، کف و سقف می توانند بیش از 3 ساعت در برابر آتش مقاومت داشته باشند. مقاومت سیستم قاب چوبی سبک در برابر آتش به طور کلی به وسیله نصب تخته های گچی که تمامی سطح داخلی ساختمان را پوشانده است تامین می گردد. به این منظور در بساری از موارد لازم است که از تخته های گچی مقاوم در برابر آتش استفاده کرد. اجرای مناسب این تخته های گچی برای تامین مقاومت لازم در برابر آتش در راهروها ، راه پله ها ، راههای فرار آتش سوزی در نزدیکی شومینه ها ضروری است بر طبق جداول ارائه شده در آئین نامه ساختمانی کشور کانادا ، 1995 ، دیوارهای باربر و غیر باربر این سیستم ساختمانی با روش های متداول بین 45 دقیقه تا 2 ساعت می توانند در برابر آتش مقاومت داشته باشند.
رفتار چوب در برابر آتش :
مقاومت چوب در برابر آتش بستگی بسیار به حجم آن دارد.برابر آئین نامه های معتبر در کشورهای دارنده صنعت خانه سازی چوبی ، ابعاد سطح مقطع چوب سازه نباید از اندازه اسمی 10 × 5 سانتی متر کمتر باشد.در سطح چوب هنگام سوختن لایه ضخیمی از ذغال با مقاومت حرارتی زیاد تولید می شود که مانع از نفوذ حرارت به داخل چوب می شود. در نتیجه با تداوم آتش ضخامت لایه ذغال بیشتر شده و باعث افزایش زمان مقاومت چوب در برابر آتش می گردد. مقاومت باقی مانده یک عضو چوبی سازه در هنگام آتش سوزی برابر است با مقاومت سطح مقطع قسمتی از آن که هنوز ذغال نشده است بر خلاف سازه فولادی که مقاومت خود را با ازدیاد حرارت از دست می دهد.1392-02-29 در 2:00 ب.ظ #3347sparkمشارکت کنندهمقاومت خانه های چوبی FHT در برابر موریانه
موریانهها حشراتی هستند از راسته مساوی بالان ، که بدنی نرم دارند و به کندی حرکت میکنند به حکم طبیعت تا پایان عمر در دژ تاریکی که محل اجتماع آنهاست به سر میبرند. زیرا در روشنایی آفتاب و فضای باز یارای ایستادگی در برابر دشمنان بیشمار خود را ندارند. موریانهها حشراتی هستند اجتماعی که دو نوع از آنها دیده میشود: یک نوع در داخل چوبهای منازل زندگی میکنند و نوع دیگر مخصوص نواحی استوایی بوده و در بیابانها برای خود مسکن میسازند و طول خانههایشان گاهی به ۵ متر و قطرش به ۸ متر میرسد.
بزرگترین دشمن موریانهها، مورچهها هستند که اگر آنها را بگیرند فورا میکشند و لاشه شان را برای تغذیه به لانه خود میبرند. و گاهى اتفاق مى افتد كه كشتار بزرگى از موریانه ها توسط مورچه ها صورت مى گیرد.» موریانه ها به هواى مرطوب نیاز دارند و در هواى معمولى نمى توانند راحت زندگى كنند.
موریانه هایی كه به ساختمانها حمله می كنند و به آنها آسیب وارد می سازنند. از نظر اكولوژیكی در سه گروه قرار می گیرند (Cress, D.C.and et al 1997) كه عبارتند از:
• موریانه های زیرزمینی (Subterranean termite)
• موریانه های چوب خشك (Dry-Wood termite)
• موریانه های چوب مرطوب(Moist-Wood termite)
موریانه های زیرزمینی:
در ایران بیشتر خسارت وارد شده به بناها مربوط به موریانه های زیرزمینی می باشد. موریانه های زیرزمینی متعلق به دو خانواده Termitidae و Hodotermitidea در ایران یافت می شوند. لانه های موریانه های زیرزمینی در درون هر خاكی كه بتوانند از آن رطوبت مورد نیازشان را به دست بیاورند، قرار دارند.آنها ممكن است به هر چوبی كه در تماس مستقیم با خاك باشد، حمله كنند و اگر هیچ چوبی در تماس مستقیم با خاك نباشد موریانه ها مجراهای گلی (گالریهای سرپوشیده) را در شكاف های فونداسیون یا بر روی سطح بیرونی بتون ایجاد می كنند تا به چوبی كه بالاتر از سطح خاك می باشد، دسترسی پیدا كنند.(Cress, D.C.and et al 1997). چوب عمدتا” از سلولز تشكیل شده كه سلولز زنجیره پیجیده ای بزرگی از مولكولهای شیمیایی نسبتا” ساده است. حیوانات كمی اندام لازم برای شكستن شیمیایی سلولز به مواد كوچكتر و مواد غذایی قابل استفاده را دارند.
روش میکانیکی مبارزه با موریانه:
• پاکسازی محل ساختمان از گالریهای سرپوشیده موریانه ها
• حفاظت ساختمان از رطوبت در زیر یا اطراف ساختمان
• رعایت بهداشت،تهویه مناسب،تامین روشنایی و تبادلات گازی با بیرون
روش شیمیایی مبارزه با موریانه:
• ضدعفونی خاک سطح زیرین و اطراف ساختمان با سموم شیمیایی (در مكان هایی با احتمال موریانه خیزی بالا )
• کاربرد مواد سمی بر روی دیواره،پی و بدنه،زیر سقف،پشت بام و….
• حفاظت چوب در مقابل حمله موریانه ها
• استفاده از سموم شیمیایی تدخینی،مناسب و موثر
امروزه با ساخت دستگاه های ردیاب در آزمایش های خاک شناسی توانسته اند محل و مکان و حتی نوع موریانه ها را نیز شناسایی نمایند . دستگاه های تی دی آر ترمایتیسز یکی از دستگاه های می باشد که با نمونه برداری از اعماق عمق و ارسال نمونه ها به آزمایشگاه های مدرن و همچنین با ارتباط با ماهوار ه های کاوشکر 5 می تواند محل دقیق کلنی موریانه ها را عکسبرداری نماید. این دستگاه که به سنسورهای پیشرفته مجهز می باشد می تواند محل دقیق و حرکت موریانه ها را تعیین نماید . میزان دقت این دستگاه به حدی می باشد که حرکت موریانه های نر و کارگر و سرباز را نیز از هم تمیز می کند . با ارسال اطلاعات در خواستی به ماهواره کاوشگر 5 این ماهواره با عکسبرداری پیشرفته خود می تواند عمق کلنی و فاصله آن را از محل ساختمان تعیین نماید . امروزه دیگر نباید منتظر حرکت موریانه ها به سمت ساختمان باشیم بلکه بایستی با ایجاد سد های آتشین بر روی اعماق زمین محل عبور و هجوم موریانه ها به ساختمان را مسدود نماییم . با استفاده از این دستگاه خواهیم توانست مسیر حرکتی موریانه را نیز معین نموده و با استفاده از مواد کمپوزیت جدید جلوی ورود این حشره را به ساختمانها بگیریم1392-02-29 در 2:02 ب.ظ #3348sparkمشارکت کنندهانرژی در FHT
از آنجا که ساختمان از نوع اسکلت چوبی است و چوب عایق بسیار مناسب برای انتقال حرارت محسوب می شود و با توجه به نحوه عایق کاری مطرح شده، در هیچ کجای ساختمان پل حرارتی در پوسته خارجی به وجود نخواهد آمد.
چوب به دلیل دارا بودن حفره های طبیعی دارای ویژگیهای زیر می باشد:
• ایجاد خلاء و نتیجتاً عایق مناسبی جهت سرمایش و گرمایش و جلوگیری از اتلاف انرژی در ساختمان
• تعادل رطوبت در محیط و ایجاد حس گرمی و آرامش
با توجه به این که عایق ها در فضای بین پوشش های تخته ای داخل و خارج کار گذاشته می شود و ضخامت دیوارها با توجه به نوع آب و هوا و شرایط اقلیمی تعریف می کردند ، می توان گفت نکته مثبت در این روش عدم وجود محدودیت جدی در اقلیم های متفاوت می باشد. البته لازم به ذکر است ضخامت عایق ها در این روش به هیچ وجه نمی تواند از جان پروفیل های مورد استفاده به عنوان استاد بیشتر باشد. ضمن اینکه باید به این مهم توجه نمود که چوب دارای ظرفیت حرارتی پائین می باشد ، بنابراین بهترین نوع مصالح در منطق گرم و مرطوب معتدل و مرطوب و با توجه به تمهیدات اجرایی در تمام اقلیم ها به بهترین نحو قابل اجرا می باشد.
در سیستم FHT محدودیت خاصی از لحاظ سازگاری با اقلیم های مختلف و شرائط آب و هوایی برای دیوارها و سقفهای چوبی وجود ندارد. فقط جهت تامین عایق کاری حرارتی دیوارها و سقفها امکان تغییر ضخامت و چگالی عایق های حرارتی وجود دارد. بطور کلی میتوان گفت که این سیستم با محیط زیست سازگاری مناسبی را دارا می باشد. نکته دیگر توجه به عایق بندی پنجره ها یا نوع پنجرة به کار رفته در ساختمان می باشد.لازم به ذکر است که هم پشم های معدنی و هم گچ برگ و نیز ساختار اصلی چوب عایق صوتی مناسبی می باشند.
عایق مناسب در برابر رطوبت:
یکی از مورد های بسیار اساسی در این سیستم ساختمانی کیپ بودن آن است بگونه ای که هوا تحت هیچ شرایطی نتواند از پوسته خارجی آن عبور نماید. از این روی مکان برخورد دیوارها با پی، درها و پنجره ها با دیوار، دیوارهای خارجی با یک دیگر و خرپاها با دیوار خارجی باید با مصالح و فن آوری مناسب بدرستی هوابندی، غیرقابل نفوذ و محکم شوند.
علاوه بر محاسبات سازه ای در این سیستم ساختمانی نیاز به محاسبات دقیق انتقال رطوبت و حرارت به منظور پیش گیری از بروز میعان و جلوگیری از هدر رفتن انرژی بادر نظر گرفتن شرایط آب و هوایی و جغرافیایی میباشد.
با آنکه چوب ماده ای آلی است و گرایش دارد که بر طبق قوانین طبیعت به اجزای تشکیل دهنده خود تجزیه شود، با نگهداری درست و رعایت اصول سیستم خانه های چوبی میتوان برای آن عمری بسیار طولانی در نظر گرفت. برای مثال سازه چوبی ساختمانهای 700 ساله سوئدی و کلیسای چوبی 900 ساله ای که در شمال کشور نروژ قرار دارد هنوز کامل و بدون عیب پابرجا مانده اند. اگر بتوان تنها یکی از سه عامل رطوبت، حرارت و یا اکسیژن را از سازه چوبی حتی الامکان بدور نگاه داشت، از فساد و تجزیه آن جلوگیری به عمل آورد. بطور کلی میتوان گفت که در صورت رعایت اصول سیستم خانه های چوبی و آگاهی از نحوه برخورد چوب با عوامل محیطی، میتوان عمر مفید ساختمانهای این سیستم را بی گمان به بیش از صد سال رسانید . نکته دیگر اینکه در ساخت ساختمانهای چوبی اتلاف انرژی و مصالح به حداقل می رسد.بررسی قابلیت چوب از نظر ساختمانی
ویژگیهای چوب و مقاوت های مجاز چوب :
در طراحی سازه¬ای ساختمانهای چوبی مسائل مربوط به ویژگی های چوب که روی کیفیت مکانیکی چوب تاثیر دارند ، بسیار مهم می باشند. شناخت و استفاده درست از مقاومت های مجاز چوب مهمترین مرحله در طراحی یک ساختمان چوبی می باشد . طبیعت خواص چوب سالم در شرائط مختلف محیطی از قبیل محل جغرافیایی ، نوع خاک ، مقدار نور و بارندگی و دیگر شرائط تغییر می کند و محصول تولید شده دارای خواص متغییر خواهد بود. به همین علت تحقیقات خواص مکانیکی چوب بر مبنای نمونه برداری و احتمالات آماری مورد مطالعه و خواص گونه مورد مطالعه تعیین می شود. معمول ترین خواص یا مقاومت های مجاز چوب عبارتند از : مقاومت خمشی ، مقاومت کششی ، مقاومت فشاری موازی با الیاف ، مقاومت فشاری عمود بر الیاف ، مقاومت برشی و مدول الاستیسیته مقطع چوبی.
عوامل عمده موثر در مقاومت چوب :
• تاثیر رطوبت در مقدار مقاومت چوب ، در اثر خشک شدن و رسیدن رطوبت چوب زیر نقطه اشباع ، مقاومت چوب افزایش پیدا می کند. مقاطع چوبی از گونه های سوزنی که بیشتر به مصارف ساختمانی میرسند ، دارای حداکثر رطوبت 19 درصد ( متوسط 15 درصد) می باشند.
• معایب مجاز باعث کاهش مقاومت چوب می شوند.
• ضرایب تنظیم کلی ، لیست این ضرایب که از اثر چند عامل تاثیر گذار در مقاومت چوب میباشند به شرح ذیل می باشند :
CD – ضریب مدت اعمال نیرو
CM – ضریب رطوبت محیط
CF – ضریب اندازه
Cfu – ضریب حالت تخت
Ct – ضریب دما
Cr – ضریب تکرار
Ci – ضریب چاک و حفره
CP – ضریب پایداری ستون
CL – ضریب پایداری تیر
CV – ضریب حجمی
Cb – ضریب طاقت فشاری
Cc – ضریب انحناء
مشخص نمودن مقاومت های مجاز چوب :
جهت نهایی شدن مقاومت های اندازه گیری شده با آزمایش نمونه های کوچک و بزرگ ، اثرات عوامل تاثیر گذار اعمال می شود. باید در نظر داشت که طراح هیچ سر وکاری با مراحل آزمایش و نتایج آن ندارد . استفاده از مقاومت های اعلام شده از طرف تولید کنندگان چوب های ساختمانی قابل اطمینان است. کنترل کیفی که تولید کنندگان چوب آلات ساختمانی درجه بندی شده اعمال می کنند، قابلیت اطمینان لازم را دارد. باید در نظر داشت که مقادیر مقاومت های اسمی لیست شده در منابع معتبر مانند NDS ، با ضریب ایمنی متوسط 5/2 می باشند و در اغلب موارد مورد ایمنی از 25/1 بیشتر است.
در مجموع مراحل درجه بندی و تدوین مقاومت های مجاز اسمی چوب توسط متخصصان چوب صورت میگیرد ف ولی تنظیم مقاومت های مجاز به عهده طراح گذاشته شده است.
در احداث ساختمانهای چوبی اعم از مسکونی یا تجاری بیشتر از گونه های درختان سوزنی برگ استفاده میشود.
در محاسبات سازه ای مقاطع چهارتراش چوبی چوب های نراد ، نوئل ، اسپیروس و یا پاین و یا هر نوع گونه سوزنی چوبی که با مشخصات این چند گونه ساختمانی مطابقت داشته باشند ، می توان استفاده نمود.
Fb = 56.0 ― 63.0 kg/cm2 ( 61.5 kg/cm2)
Fv = 7.0 ― 9.5 kg/cm2 (4.75 kg/cm2)
Fc = 70 ― 84 kg/cm2 (56.20 kg/cm2)
Fc┴= 20 ― 30 kg/cm2 (30 kg/cm2)
E = 77,340 kg/cm2 ― 98,400 kg/cm2 (91,400 kg/cm2)
Emin= 33,000 kg/cm21392-02-30 در 2:28 ق.ظ #3350silverheadمشارکت کنندهسوال : نحوه آب بندی در نقاط تر ساختمان نظیر حمام چگونه است ؟
1392-03-05 در 3:48 ب.ظ #3434ناشناسمیهمانبا سلام
برای دیوارهای جدا کننده میتوان از کناف استفاده کرد؟ - نویسندهنوشتهها
- شما برای پاسخ به این موضوع باید وارد شوید.