اخبار ساختمان به نقل از “خبرگزاری ایسنا” ، دمای ساخت و ساز با توجه به تعداد پروانههای صادره و تولید مسکن دولتی با اهداف برنامه ششم توسعه همخوانی دارد.
روز چهارشنبه وزیر راه و شهرسازی در حاشیه جلسه هیات دولت اعلام کرد که براساس برنامه ششم توسعه حداقل سالانه ۵۰۰ هزار واحد مسکونی باید در کشور عرضه شود.
پیش از این متناسب با برنامه جامع مسکن، این تعداد یک میلیون واحد برآورد میشد اما احتمالا به دلایلی همچون وجود ۲.۶ میلیون واحد مسکونی خالی در کشور، هرم سنی که کمترین میزان جمعیت را بین ۱۸ تا ۲۲ سال نشان میدهد، کاهش سرعت رشد مهاجرت و نرخ طلاق، نیاز سالیانه کشور به واحد مسکونی در برنامه ششم توسعه ۵۰۰ هزار واحد ارزیابی شده است.
پیشبینی آماری از واحدهای در حال عرضه طبق پروانههای صادره در بهار ۱۳۹۷ حاکی از آن است که در هر فصل به طور میانگین ۹۰ هزار واحد مسکونی در کشور ساخته میشود که سالیانه به حدود ۳۶۰ هزار واحد میرسد.
این تعداد بهعلاوه تولید سالیانه حدود ۱۰۰ هزار واحد دولتی میتواند تا حدودی اهداف برنامه ششم توسعه را محقق کند.
در بخش دولتی قرار است تا سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در ۲۱ شهر جدید، ۱۰۰ هزار واحد در شهرهای با جمعیت زیر ۵۰ هزار نفر و همچنین ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در مناطقی که دارای بافت فرسوده هستند ساخته شود؛ این برنامه در کنار تکمیل و تحویل ۵۰۰ هزار واحد مسکونی که متعلق به مسکن مهر است، از برنامههای تولید مسکن است که در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ اجرا میشود.
درخواست ساختوساز در تهران زیاد شد
طبق اعلام مرکز آمار، در فصل بهار سال ١٣٩٧ تعداد ۱۹ هزار و ۶۵۹ واحد مسکونی در پروانههای صادرشده برای احداث ساختمان از سوی شهرداری تهران، پیشبینی شده است که نسبت به فصل گذشته حدود ٣٠,١ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ٣١.۶ درصد افزایش داشته است.
متوسط تعداد واحد مسکونی برای هر یک از این پروانههای احداث ساختمان ۶.۴ واحد بوده است.
بر این اساس تعداد ٣٠۵۵ پروانه احداث ساختمان توسط شهرداری تهران در فصل بهار ١٣٩٧ صادرشده است که نسبت به فصل گذشته حدود ۴٢,١ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ٣۴.۴ درصد افزایش داشته است.
عدم تناسب عرضه و تقاضا در بخش مسکن
طی سالهای اخیر بعد خانوار در ایران کوچک شده و طبق سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ به ۳.۳ رسیده اما هنوز میانگین واحدهای مسکونی در ایران هنوز بالای ۱۲۰ متر قرار دارد.
بنابراین کارشناسان میگویند باید سیاستهایی به کار بگیریم تا میانگین مساحت واحدهای مسکونی به ۷۵ متر سرانه مدنظر برای مسکن کشور نزدیک شود.
این موضوع در کاهش مصرف انرژی و کاهش هزینههای خانوار نیز تاثیرگذار است.
بیشترین خانههای خالی در تهران کجاست؟
بیش از ۹۰ درصد فایلهای عرضه آپارتمان در تهران مربوط به شمال غرب و شمال است اما حدود ۶۰ درصد فروش قطعی در مناطق جنوب و شرق انجام میشود.
خانههای واقع در محلههای قیطریه، فرمانیه، زعفرانیه، میرداماد، دروس، قلهک، الهیه، پونک، آریاشهر و جنتآباد بیش از ۹۰ درصد فایلهای پیشنهادی فروش را در دفاتر املاک و سایتهای مجازی فروش ملک به خود اختصاص میدهند؛ با این حال فروش قطعی در این مناطق نسبت به حجم عرضه بسیار پایینتر است.
از سوی دیگر بالاترین تعداد معاملات در محلههای پونک، جنتآباد، آریاشهر، آهنگ، ابوذر، تهرانپارس، مجیدیه، منیریه، بریانک، استاد معین، باغ آذری، کارون، مختاری و آبشار دمار انجام میشود.
این مساله به راحتی نشان میدهد بیشترین تراکم خانههای خالی در پایتخت مربوط به شمال و شمال غرب است.
آبانماه امسال مناطق ۵، ۲، ۴، ۱۰، ۱۴، ۷ و ۱۵ به ترتیب بیشترین تعداد معاملات مسکن شهر تهران را به خود اختصاص دادند.
اما نکته اصلی به سهم فایلهای عرضه شده در بازار مسکن تهران مربوط میشود که اکثر آنها در مناطق شمال و شمال غرب قرار دارد.
واسطههای ملکی میگویند به دلیل قیمت پایینتر خانه در جنوب شهر نسبت به شمال، طول مدت زمان عرضه تا فروش واحدهای مسکونی در مناطق جنوبی پایتخت به مراتب کوتاهتر از مناطق شمالی است.
طبق سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ بالغ بر ۴۹۰ هزار واحد مسکونی خالی در استان تهران وجود دارد که عمده آنها در مناطق شمال شهر است.